Τροπολογία Υπουργείου Εργασίας για τη Διαχείριση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών
Υπό ψήφιση βρίσκεται τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που προβλέπει τη δυνατότητα του e-ΕΦΚΑ να αναθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτή η κίνηση προκύπτει από την ανάγκη ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ΕΦΚΑ, καθώς οι προσπάθειες του ΚΕΑΟ δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην είσπραξη χρεών.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, κατά το σύνολο του μητρώου οφειλετών του ΚΕΑΟ, θα διαβιβαστεί σε ιδιωτικές «εισπρακτικές» εταιρείες. Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας αποκλειστικών και ευαίσθητων δεδομένων των ασφαλισμένων, γεγονός το οποίο προκαλεί σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών πληροφοριών.
Η κοινωνικά ευαίσθητη αυτή παραχώρηση μιας δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και η παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες περίπου εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων μικροοφειλετών, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Οι οφειλές, που προέρχονται κυρίως από εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, είναι αποτέλεσμα υπέρμετρης φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Αντί να ενισχύσουν τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών, οι εν λόγω πολιτικές φαίνεται να αποσκοπούν στην επιβολή αυστηρών μέτρων σε βάρος των ευάλωτων ενοτήτων της κοινωνίας.
Πληροφορίες υποδεικνύουν ότι δεν είναι όλοι οι οφειλέτες επαγγελματίες κακοπληρωτές. Πολλοί από αυτούς είναι συμπολίτες μας που αγωνίζονται καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα. Αντί να προσφέρουν υποστήριξη και λύσεις, η ως άνω τροπολογία φαίνεται να τους κυνηγά. Αν οι κυβερνητικές πολιτικές είχαν στο επίκεντρο την ανθρωπιά και τη στήριξη των αδυνάτων, θα έπρεπε να αυξήσουν τις δόσεις αποπληρωμής από 24 που είναι σήμερα, σε 120. Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να διευκολύνει την αποπληρωμή και να αποτρέψει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης πολλών συμπολιτών μας.
Η συμπεριφορά των φορέων του Δημοσίου θυμίζει τις πρακτικές των τραπεζών, που αποδίδουν χρέη σε απρόσωπες εισπρακτικές εταιρείες, πολύ συχνά χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να αναδιοργανώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτή η στάση, που αντιμετωπίζει τον οφειλέτη ως αριθμό και όχι ως άνθρωπο, είναι ανησυχητική και καταδεικνύει τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος.
Αυτή η κατάσταση, που προέρχεται από τις πολιτικές και φορολογικές στρατηγικές που εφαρμόζονται, χρειάζεται επανεξέταση. Είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί ότι ο δρόμος προς την ευημερία δεν περνά μέσα από την καταπίεση των πολιτών, αλλά μέσα από τη στήριξη και την κατανόηση των πραγματικών τους αναγκών.
Νικόλαος Γκοτζαμάνης
Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας