Το Μουσείο Γέσιου: Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Βιωματική Μάθηση
Το «Μουσείο Γέσιου – Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Έδεσσα», ως ένας σημαντικός πολιτιστικός φορέας, πρόσφατα συμμετείχε στο 3ο Παιδαγωγικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς, με στόχο την παρουσίαση των νέων του εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών. Στο συνέδριο αυτό, αποτυπώθηκε η δέσμευση του μουσείου στη μετάδοση γνώσεων και εμπειριών, σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους μουσειακής επιστήμης και εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Μαρία Κικίδου παρουσίασε την εισήγηση με θέμα «Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα». Μέσα από αυτήν την παρέμβαση, αναδείχθηκε η σημασία της τοπικής ιστορίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της μουσειακής μάθησης ως προσωπική εμπειρία. Η παρουσίαση αυτή κινητοποίησε τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και προσεγγίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης θετικών στάσεων και απόψεων γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν τον τίτλο «Η ζωή των αόρατων αγωνιστών», απευθυνόμενα σε μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων (ηλικίας 4-9 ετών), καθώς και το πρόγραμμα «Στα ίχνη των Μακεδονομάχων», που αφορά μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων (ηλικίας 9-12 ετών). Αυτές οι καινοτόμες πρωτοβουλίες βασίζονται σε αρχές της μουσειακής μάθησης και της βιωματικής προσέγγισης, καθώς και στη παιχνιδοκεντρική μάθηση, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως τα Educational Escape rooms και τα Εκπαιδευτικά Δωμάτια Απόδρασης.
Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν αναδεικνύουν μόνο την πλούσια τοπική ιστορία, αλλά και τον πολιτισμό καθώς και τα εκθέματα της συλλογής του μουσείου. Μέσα από τις βιωματικές αυτές εμπειρίες, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τα γεγονότα που διαμόρφωσαν την ιστορία της περιοχής μας, με στόχο την εμπλουτισμένη εκπαίδευση και την ουσιαστική σύνδεση των νέων με τον πολιτιστικό τους κληρονομιά.