edessa365.gr
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρωεκλογές: Τι σημαίνει ο «κίνδυνος της μη συνειδητής ψήφου» – Στο ΕΡΤΝews o Χρήστος Παπουτσής

Κοινοποίηση

Ανησυχία «για την έλλειψη πολιτικού οράματος από την ηγεσία της Ευρώπης και τα αίτια που δίνουν έδαφος στην ακροδεξιά και τα αντισυστημικά κόμματα», εξέφρασε ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στο EΡΤΝews. Με συγκίνηση μίλησε, πρώτα από όλα, για τον Τάσο Μπιρσίμ.


Στις ευρωεκλογές, ψηφίζουμε εκπροσώπους για να εκφράσουν τις δικές μας ανησυχίες, είπε και απέδωσε ευθύνη σε όλο το πολιτικό σύστημα «γιατί δεν αναδεικνύει την πραγματική αξία των ευρωεκλογών και το τι ακριβώς ψηφίζουμε».

«Ταμπού και υπεκφυγές χωρίς πολιτικό όραμα»


Οιμεγάλες πολιτικές οικογένειες, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές, φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να εκφράσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, είπε, απαντώντας στην ερώτηση ποιες ανάγκες καλύπτει η Λεπέν ή ο Όρμπαν που οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι μπορεί να καλύψει κεντροαριστερά.

«Χρησιμοποιούν θέματα πιο εύπεπτα για τον πολίτη κι αυτά τα οποία τον απασχολούν περισσότερο και κυρίως τις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά που επηρεάζονται από την ακρίβεια, αλλά και την ασφάλεια», είπε ο Χρήστος Παπουτσής εξηγώντας:

Οι μικρομεσαίοι και ο τομέας της ασφάλειας είναι τομείς ταμπού για την Αριστερά, Δεν τα αγγίζουν, ενώ στην πραγματικότητα και η ασφάλεια είναι δικαίωμα των πολιτών και οι μικρομεσαίοι είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Λείπει το πολιτικό όραμα από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «οι πολιτικές ηγεσίες διαχειρίζονται το σήμερα και δεν έχουν το θάρρος και την τόλμη να αλλάξουν και να πάρουν ριζοσπαστικά μέτρα, αλλάζοντας ακόμα και τις ιδεολογικές τους προσεγγίσεις». Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι σε όλη την Ευρώπη, γίνεται ακριβώς το ίδιο και είναι στην πραγματικότητα μια υπεκφυγή των πολιτικών δυνάμεων γιατί δεν θέλουν να μπουν στα μεγάλα και ουσιαστικά θέματα της Ευρώπης.
Ρωτήστε σήμερα τα πολιτικά κόμματα πώς θα είναι η έννοια της ελεύθερης αγοράς στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, Πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα του ανταγωνισμού εδώ στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε την χρηματοπιστωτική κρίση «που απέδειξε ότι τελικά η αυτορρύθμιση των αγορών είναι ένα όνειρο απατηλό»

«Η κρίση με τον κορονοϊό απέδειξε ότι το σύστημα, η Ευρώπη, οι κυβερνήσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είχαν προβλέψει πανδημία και ότι δεν υπήρχε χρηματοδότηση της έρευνας για το ενδεχόμενο πανδημίας. Δεν είχαμε ακόμα προβλέψει ούτε το μηχανισμό μεταφοράς και διακίνησης των εμβολίων, πρόσθεσε.

Τι σημαίνει ο κίνδυνος της ακροδεξιάς

Τυχόν αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων προς την ακροδεξιά, σημαίνει ότι θα έχουμε ξανά νέες διαδικασίες που θα ανατρέψουν την εφαρμογή της πολιτικής ως προς το Μεταναστευτικό, ανέφερε ο Χρήστος Παpουτσής, διευκρινίζοντας:

«Μετά από 10 – 15 χρόνια επιτέλους τώρα συμφώνησαν στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την ανάληψη της κοινής ευθύνης.
Όταν έθεσα για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης το θέμα της αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ, μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε μαζί μου και όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί κοιτούσαν το ταβάνι.
Σήμερα έφτασαν στο να συμφωνήσουν ότι η κοινοτική αλληλεγγύη είναι υποχρέωση για τα κράτη μέλη.
Είναι μεγάλο επίτευγμα με έναν συντηρητικό συσχετισμό στο Συμβούλιο Υπουργών. Όμως υπάρχει ένα παράθυρο.
Η αλληλεγγύη έγινε δεσμευτική και ταυτόχρονα παρέχεται ένας τιμοκατάλογος με χρήματα, με χρήματα για το πώς θα αποποιηθούν την αλληλεγγύη.
 Αυτό όμως είναι ένα βήμα».

«Η συνθήκη Σένγκεν στην οποία η χώρα μας συμμετέχει και είναι ο βασικός πυλώνας, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.«Το 2009 δεν ήμασταν μόνο στη διαδικασία επιτήρησης στα πλαίσια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης ήμασταν υπόλογοι για άλλα δύο θέματα.
Πρώτον, μας είχαν παραπέμψει ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν προχωρούσαμε την πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα κατηγορηθήκαμε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις συνθήκες παραμονής των μεταναστών στον Έβρο και σε διάφορα σημεία. Επιπλέον είχαμε καθημερινά δηλώσεις υπουργών και επίσημες τοποθετήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το Σένγκεν επειδή δεν φυλάγαμε τα σύνορά μας. Γι αυτό το λόγο τότε πήρα την πρωτοβουλία και ζήτησα να έρθει η Frontex στον Έβρο, προκειμένου να βρίσκεται εκεί και να συνδράμει την Ελλάδα», υπενθύμισεε ο Χρήστος Παπουτσής.

Αν δείτε τον πολιτικό χάρτη των υποψηφίων και των συνδυασμών, όχι μόνο των προσώπων, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι διεκδικούν την εκλογή τους με αλλαγή πολιτικών, για παράδειγμα την κατάργηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που είναι η πολιτική που έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα από το 1981 και έπειτα να αναπτύξει την ύπαιθρο.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία η συμμετοχή στις εκλογές, η συνειδητή ψήφος»

Και εάν αυτό ο πολίτης δεν το αντιλαμβάνεται, τότε νομίζω ότι έχει ευθύνη ο ίδιος πια, είπε ο κ. Παπουτσής.

«Μην ξεχνάμε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ένας χώρος όπου κάνουμε πασαρέλα και διεθνείς και δημόσιες σχέσεις.
Είναι το 50% του νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωση. Τη νομοθεσία όμως την κάνουν τα άλλα δύο όργανα, οι υπουργοί που προέρχονται από τη λαϊκή ψήφο, την έμμεση λαϊκή ψήφο λόγω των εθνικών κοινοβουλίων και οι ευρωβουλευτές που έρχονται απ ευθείας από το λαό.
Ο συσχετισμός των δυνάμεων παίζει τεράστιο ρόλο, γιατί στη συνέχεια καθορίζουν ποιος θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πώς θα είναι η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο Χρήστος Παπουτσής θέλησε να θυμίσει μια κουβέντα του Ανδρέα Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού, είναι κίνημα λαού» και τόνισε ότι «θέλουμε να το ξαναδούμε, να είναι ένα κίνημα μαζικό, λαϊκό, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού».

Πηγή: ΕΡΤΝews -Εκπομπή «Συνδέσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Στο 2,6% στην ευρωζωνη

Επίδομα παιδιού: Ποιοι πληρώνονται 31 Ιανουαρίου – Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Θερινό σινεμά στη Σκύδρα-Νέα ημερομηνία προβολής κινηματογραφικής ταινίας